Isännöinnin valinta on hallituksen tärkeimpiä tehtäviä

Kuten edellisessä blogissa, niin myös tässä blogissa käydään läpi taloyhtiön johdon vastuilla olevia tehtäviä. Yksi niistä on isännöinnin järjestäminen. Lain mukaan isännöitsijän on oltava luonnollinen henkilö tai rekisteröity yhteisö, eli käytännössä isännöintiyritys. Yhtä lailla isännöinnin valinnassa on huolehdittava aina taloyhtiön edun toteutumisesta parhaalla mahdollisella tavalla.

Liian monesti on kuullut kerrottavan kuinka hankalaa ja työlästä isännöinnin kilpailuttaminen ja vaihtaminen on. Ei se ole, oikein tehtynä. Taloyhtiön edun mukaista ei ole jäädä vuosiksi kiinni huonoon isännöintiin; päinvastoin, mitä nopeammin isännöinti on asianmukaisesti hoidettu, sitä enemmän hyötyä siitä on taloyhtiölle ja ennen kaikkea osakkaille ja asukkaille. Isännöinnin vaihto ei ole yhtiökokouksen vastuulla, jossa asiasta voidaan toki keskustella, mutta vastuu asian hoitamisesta on aina hallituksella.

Reilu Isännöinnissä isännöinnin vaihto on suhteellisen nopea ja helppo prosessi taloyhtiön ja hallituksen näkökulmasta. Hallituksen päättäessä isännöinnin kilpailuttamisesta, mitä ei pidä ymmärtää ainoastaan kustannusten kilpailuttamisella, vaan kokonaisuuden osalta, laaditaan tarjouspyyntö ja lähetetään se riittävälle määrälle potentiaalisia ehdokkaita. Tarjousten asianmukainen vertailu (kokonaisuus huomioiden) käydään haastattelut muutaman valitun tarjoajan kanssa, jonka jälkeen käydään sopimusneuvottelut. Tästä eteenpäin asiakkuuden siirto hoidetaan uuden valitun ja väistyvän isännöintitoimiston kesken hallituksen isännöitsijän valinta- ja valtuutuskokouspöytäkirjan valtuuttamana edellisen sopimuksen irtisanomisajan puitteissa. Toki olemme prosessin aikana yhteydessä hallitukseen ja käymme yhdessä pelisääntöjä läpi, mutta hallituksen osuus varsinaisessa aineistojen siirrossa ja tietojen kirjaamisessa järjestelmään sekä maksuliikenteen ja pankkiyhteyksien perustamisessa on käytännössä ulkoistettu meille.

Haastammekin jokaisen taloyhtiön hallituksen miettimään onko nykyinen isännöinti juuri sellaisella tasolla kuin haluatte sen olevan. Mikäli ei, meillä on teille ratkaisu ja palvelu – Reilu Vaihto ja reilun isännöinnin koko palvelutarjoama.

Antti Lyly
antti.lyly@reiluisannointi.fi | 050 550 0941
Toimitusjohtaja, Reilu Isännöinti Oy